Vålerenga møter hatefulle ytringer med holdningsprogram!

I sesongen 2020 opplevde vi flere uønskede hendelser knyttet til rasisme og hatefulle ytringer under fotballkamper, både ute i Europa og her hjemme. Hele fotball-Norge gjennomførte flere markeringer for nulltoleranse mot rasisme gjennom sesongen, og #Stopp-kampanjen ble etablert. 

Nulltoleranse også utenfor tribunene

I Vålerenga har vi nulltoleranse for rasisme, og har jobbet aktivt mot rasisme gjennom inkludering og mangfold i mange år. «Vålerenga mot rasisme» ble etablert sammen med Klanen i 1996 og har 25-årsjubileum i år.

Foran 2021 sesongen blir det innstramninger i klubbens sanksjonsreglement for å understøtte klubbens standpunkt ytterligere. Dette gir oss større muligheter for å reagere på rasisme og hatefulle ytringer som knyttes til klubben – også utenfor tribunene. 

Holdningsprogram

Et viktig og nytt tillegg for 2021-sesongen er at alle som sanksjoneres for brudd på sanksjonsreglementets paragrafer om rasisme, hatefulle ytringer og diskriminering må gjennomgå et holdningsprogram.

Det er Vålerenga Samfunn som står for holdningsprogrammet som må fullføres før en sanksjon kan vurderes opphevet. Programmet vil i hovedsak bestå av et undervisningsopplegg, samt deltagelse på et eller flere av våre prosjekter knyttet til holdningsskapende og inkluderende arbeid. Dette blir som et tilleggstiltak under elite sitt sanksjonsreglement.

Daglig leder i Vålerenga Samfunn, Jannicke Aas, er glad for at Vålerenga Samfunn kan ta del i dette programmet sammen med Vålerenga Elite.

– Vi har troen på at holdningsendring er en bedre vei å gå enn ekskludering for de som utøver handlinger som er i strid med klubben sitt verdigrunnlag. Målet med programmet er at de som gjennomfører skal endre holdninger gjennom bevisstgjøring og kunnskap. Vi tror at ved å få innsikt i vårt arbeid, kan vi skape mer toleranse og forståelse for hvorfor slik oppførsel ikke hører hjemme noe sted, forklarer Jannicke.
Kampanjen #STOPP fortsetter med full styrke også i 2021. Foto: Trond Reidar Teigen/NTB

Står samlet i kampen mot rasisme

Sanksjonsreglementet eies av klubben og våre supportere, og har blitt revidert i fellesskap. Alle våre supportergrupperinger står samlet bak klubbens verdier og vårt reviderte sanksjonsreglement.

– Vålerenga er klubben for alle, og de som ikke ønsker alle velkommen har ingen plass på våre tribuner, sier daglig leder Erik Espeseth og fortsetter:  

– Vålerenga har stolte tradisjoner for å ha gått foran i arbeidet mot rasisme i mange år, og etter fjorårets sesong har det vært viktig for klubben å revidere vår innsats for å se om det er mulig å tydeliggjøre budskapet ytterligere. Gjennom dialog og samhandling med alle våre supportergrupperinger, og innstramninger i sanksjonsreglementet, vil denne type uønskede holdninger rundt klubben vår fortsatt bli slått hardt ned påavslutter han. 

Les sanksjonsreglementet her

About Author

Vålerenga møter hatefulle ytringer med holdningsprogram!
Rull til toppen