Walking Football League-turnering i Nederland

Denne saken er skrevet av trener Henrik Tellefsen Gimle.

I slutten av mai møtte 11 forventningsfulle spillere klare for avreise til Breda i Nederland for å spille den første internasjonale turneringen i prosjektet «Walking Football League»,  et prosjekt Vålerenga Samfunn er med i via sitt europeiske nettverk EFDN.

Walking Football League

Walking Football League driftes av midler fra Erasmus+ Idrett, og sammen med andre europeiske klubber skal vi være med i prosjektet som har som mål å øke deltakelse i fysisk aktivitet for personer over 50 år, og å utveksle erfaringer og lærdommer med gåfotball mellom klubber i flere europeiske land.

Før avreise hadde vi fått vite hvem vi var i gruppe med. Newcastle, Schalke 04 og ADO den Haag. Kjente fotballnavn. Allerede på flyet begynte praten å gå om hvordan det skulle bli å spille mot så store navn.

– Jeg synes det var en stor opplevelse og artig å møte kjente lag, sier Dag Olavson som fikk Europakamper helt tilbake til 1975.

Fair Play, gode holdninger og samhold

Selv om fokuset fort ble på hvordan vi skulle vinne mot disse store lagene var trenerteamet Knut Arild Løberg og Henrik Tellefsen Gimle klar på at fokus på Fair Play, samhold og gode holdninger skulle gjenspeile oss i Vålerenga.

– Det var en opplevelse uten like, sier Terje Dalene som var med for første gang til utlandet med gåfotballen.

Gåfotballen har gjennom vinteren trent godt. I Norge deltar foreløpig fire lag i denne aller første fasen av ligaen; to lag fra Vålerenga, to lag fra Frigg. Tirsdagene har lagene møttes til interne kamper, dette har vært med å legge et godt grunnlag og en fin oppladning til å møte internasjonal motstand i Nederland.

Vel fremme i Nederland var vi klare for en sosial kveld med de 16 andre lagene. Mange nye bekjentskaper ble stiftet på tvers av lagene. Vi avsluttet kvelden på hotellet med et lite spillermøte der Knut Arild og Henrik fortalte litt om hvordan vi ønsket å fremstå som lag neste dag.

Gruppespillkamper

Neste morgen var vi klare for å møte Newcastle, Schalke og ADO den Haag. Kampene var 1×10 min. Første kamp skulle var mot ADO den Haag. Kampen endte med 1-1.

Neste kamp var mot laget fra Gelsenkirchen, nemlig Schalke 04. Der endte det med et 3-1 tap. Gutta var enige om at dette hadde vært ekstremt moro å slå Newcastle. Vi gikk ut offensivt og det resulterte i to raske scoringer. Dette gjorde det vanskelig for Newcastle å komme tilbake. De fikk en redusering rett før slutt. Det holdt likevel ikke, og vi vant kampen 2-1.

Sluttspill 

Etter en seier, et tap og en uavgjort i gruppespillet klarte vi å komme på en sterk andreplass i gruppa. Det gjorde at vi skulle møte andreplassen i de andre gruppene. Lagene vi kom i gruppe med her var også av kjente navn. Ferencvaros, Real Betis og vertslaget NAC Breda.

Første kamp i sluttspillet var mot det ungarske laget Ferencvaros. Nok en gang fikk vi to raske scoringer. En ikke lenge etterpå gjorde at vi på et tidspunkt ledet 3-0. Ferencvaros fikk et trøstemål helt på slutten. Sluttresultatet viste 3-1 til laget fra Oslo Øst.

I den andre kampen skulle vi få møte NAC Breda. Vertslaget viste seg å ikke bli noe enkel sak. Hjemmelaget fra Breda fikk ballen i mål allerede før et minutt var gått. Etter det klarer vi å hente oss inn i kampen. I løpet av tre minutter har Willy Karlsen scoret ekte hat-trick. Men på de påfølgende fire neste minuttene har NAC Breda scoret tre. Det betyr at når sluttsignalet går står det 4-3 til NAC Breda. Et surt tap etter å ha ledet 3-1.

Siste kamp i sluttspillet skulle vi møte Real Betis fra Spania. Dette var et lag vi så på lang avstand hadde en yngre spillergruppe. Likevel var vi klare for å ta opp kampen. Vi holdt stand lenge, men et par minutter igjen får Real Betis sitt første og eneste mål i kampen. Det betyr at spanjolene vi kampen 1-0.

Trenerteamet Knut Arild og Henrik var fornøyd med lagets innsats i sluttspillet.

Da alle gutta var ferdig med å dusje fikk vi vite at vi skulle spille en plasseringskamp om femteplassen. Gutta var profesjonelle og hev seg rundt. Nok en ganske skulle vi spille mot Real Betis som vi nettopp hadde spilt mot. Vi visste dette ville bli tøft. Og det ble det. Vi tapte ti slutt 2-0. Vi endte dermed til slutt på en femteplass av 16 lag.

    – Vi har blitt tatt veldig godt i mot med et veldig profesjonelt opplegg, oppsummerer Tor Pedersen som var med for andre gang til Nederland i regi av Vålerenga Gåfotball.

    – Veldig sosialt og hyggelig å være på tur, avslutter Dag Olavson.

Vi endte til slutt på en respektabel femteplass av 16 lag.

About Author

Walking Football League-turnering i Nederland
Rull til toppen