Fredrik (24) deltok i Jobbsjansen Ungdom våren 2024. I løpet av prosjektet ble han utplassert i arbeidspraksis hos en av bedriftene i Vålerenga Fotball Elites partnernettverk, nemlig ININ Analytics. Noen måneder senere ble han fulltidsansatt i bedriften. Den nye hverdagen har skapt mange positive ringvirkninger for Fredrik, og gjort han til en stadig større ressurs for selskapet som hele veien har hatt klokketro på han.
Jobbsjansen Ungdom
Jobbsjansen Ungdom er livsmestring- og arbeidstreningsprogram i regi av Vålerenga Samfunn. Programmet er for personer som av ulike årsaker står utenfor arbeid og skole, der målet er å hjelpe flest mulig ut i jobb eller tilbake i skole.
Da Fredrik først møtte opp på Intility Arena i februar 2024 for å delta på Jobbsjansen, var han i en situasjon i livet som han mistrivdes med. Han hadde fullført en bachelor i programmering og systemarkitektur, men det skulle vise seg at det å få en jobb skulle være utfordrende til tross for dette.
–Det er utfordrende på flere måter – det å vite hvordan man skal te seg og klare å selge inn seg selv som en ressurs er en ting, også er samtidig IT-bransjen et felt med høy konkurranse og vanskelig arbeidsmarked, forklarer Fredrik.
Han har søkt på hundrevis av jobber, og alt har endt opp i avslag. Gjennom sin deltagelse på Jobbsjansen viste Fredrik at han var pliktoppfyllende og flink til å strukturere seg. Siden Fredrik var av den mer beskjedne typen, ble han i løpet av kursperioden utfordret på å ta ordet mer i gruppen.
–Alle har forskjellige problemer og utfordringer. Hvis man skal lykkes med å hjelpe folk ut i jobb er det viktig å treffe på det akkurat den personen trenger. For meg var det aller viktigste å få en fot inn døra – å få en sjanse, forklarer Fredrik.
Fra Jobbsjansen til arbeidspraksis
Etter en fem ukers kursperiode på Intility Arena, var det på tide med neste steg i prosessen i programmet; arbeidspraksis hos bedrift. Siden ININ Analytics er en IT-bedrift i nettverket til Vålerenga Fotball Elite, var det naturlig å ta kontakt med de, siden Fredrik sitt største ønske var en jobb innenfor IT- bransjen.
ININ Analytics er et IT-selskap innenfor ININ- gruppen, og leverer IT-tjenester til kunder i Norge og Sverige. Da bedriften ble kontaktet med spørsmålet om de ønsket å ta inn en kandidat i arbeidstrening var de svært positive.
– Etter å ha vært i dialog med Vålerenga Samfunn, tok vi en prat internt og var kjapt enige om at dette kunne være helt gull for oss. Vi er en bedrift som tenker lenger enn profitt på alt vi gjør, og det er viktig for oss å også se på den samfunnsnyttige delen, og da er det viktig å gi folk en sjanse. Vi følte også at vi var en arbeidsplass som kunne tilrettelegge bra, og tilby et miljø en kan trives i og opplever mestring, forteller administrasjons- og markedsleder Glenn Jensen.
–Ja, og det viktigste for oss var å høre om Fredrik var interessert i oss, at han trodde han kunne trives i et sånt miljø. Og det har vist seg at det har gått veldig bra, forklarer daglig leder Tedd Hansen.
– Den gode ressursen vi var sikker på at han skulle bli
Fredrik begynte i arbeidstrening hos ININ Analytics, der han viste stor lærevillighet og motivasjon, noe som resulterte i at veien videre ble ansettelse hos bedriften. Bedriften får noe lønnstilskudd fra NAV i bytte mot at de gir Fredrik oppfølging og tilrettelegging, noe som har vist seg å være en vinn-vinn situasjon.
– Vi så tidlig at når vi hadde en faglig teknisk dialog, så hang Fredrik på. Det var ingenting å utsette på den grunnleggende kunnskapen. Samtidig jobber vi også med ting som han sikkert aldri har vært borti før. Og da er det viktigste at man prøver og begir seg ut i det. Jobben vår er å kontinuerlig lære nye ting, sette oss inn i nye systemer, slite med nye systemer – og mye av den siste! Men vi tør å legge opp til at folk kan feile, bomme og bli bedre. Også er det viktigste vi gjør å ha det gøy, smiler Hansen.
Med rammer og vilje til å gi god oppfølging, investerer bedriften i Fredrik ved å gi opplæring, oppfølging, kurs og etter hvert sertifiseringer. Fredrik har allerede vist at han er en god ressurs, og lederne på hans nye arbeidsplass har klokketro på hans vei videre;
– Teknisk sett hadde vi en forståelse av at han besitter en kompetanse som han ikke har klart å få ut. Fredrik har bevist hver dag at det vi har sett ved han stemmer da – han har mye å bidra med. Målet vårt er å utvikle Fredriks kompetanse sakte men sikkert, slik at han blir den ressursen vi alltid har hatt tro på at han kunne være- Og forhåpentligvis har han også vokst som person selv til å skjønne at man mestrer ting og at man er god. Han har vist oss at han bare blir bedre og bedre, og vi ønsker å være med på å utvikle den fantastiske ressursen han er videre, forklarer Jensen.
Fra å ikke ønske å ta opp telefonen til å snakke i to timer
Fredrik kan bekrefte at han kjenner seg igjen i at han har hatt en utvikling, og han trives med å ha forventninger knyttet til seg, så lenge det ikke oppleves som press.
–En bra ting med å være her er at jeg blir utfordra på ulike ting, men samtidig har de helt fra starten kommunisert at det er lov å ta feil, det er bedre å spørre for mye enn for lite, og at de ikke forventer at jeg kan alt. Det gjør det mye enklere når det ikke er press, forklarer han.
En god og riktig blanding av utfordring og mestring kan som kjent føre til utvikling, og det er Fredrik et godt eksempel på. I utgangspunktet liker han forutsigbarhet og klare rammer. De som kjenner han vet at det å ta opp telefonen fra fremmede for å svare på spørsmål som det ikke er sikkert at han kan selv, ikke er favoritt aktiviteten. Derfor har han fått noe å bryne seg på da han tidvis bemanner support- telefonen til selskapet.
– Jeg hadde ikke trodd før jeg starta her at jeg skulle håndtere å sitte så mye i telefonen. I går satt jeg to timer i telefonen, det hadde jeg aldri kunne tenke meg til før at jeg skulle kunne gjøre, sier han med et smil.
Fredrik forteller videre om betydningen av å ha noe å gå til, og det å bli stilt krav til.
–Det er betydningsfullt å ha noe å gå til, å føle at man gjør noe nyttig, få tilbakemeldinger om at det jeg gjør er bra som også gir en mestringsfølelse av at det jeg gjør betyr noe da. Det var det jeg mislikte mest med å gå på NAV – det å ikke ha noe å gå til og ingen forventinger annet enn at du skal søke jobber. Du blir sittende hjemme med mye frustrasjon, forklarer Fredrik.
Vålerenga Samfunn ønsker å takke for samarbeidet med ININ Analytics, og jobben de gjør for å bidra til et mer inkluderende arbeidsliv!