Vålerenga Samfunn 2024

2024 nærmer seg slutten, og Vålerenga Samfunn kan se tilbake på nok et år med målrettet arbeid for å gjøre Oslo til en varmere og mer inkluderende by! Her kommer en oppsummering av 2024.

Vålerenga Samfunn bruker idretten som virkemiddel for å skape et varmere og mer inkluderende Oslo. Vi har stor tro på at meningsfulle møteplasser bidrar til inkludering og integrering, og at fotball er et fantastisk virkemiddel til nettopp dette. Det er mye magi som kan skje ved å delta på et lag, og derfor har Vålerenga Samfunn selvfølgelig flere!

Vi kan begynne med vårt kjære Gatelag, som har hatt 142 dager med aktivitet i løpet av 2024. Denne aktiviteten har hovedsakelig bestått av fotball, men også dugnader, padel, cageball og isbading. Gatelaget har også deltatt på nasjonal turnering for Gatelag i Bodø, og de mest ivrige på dugnadsfronten fikk også være med på fotballtur til München. 104 unike personer har benyttet seg av tilbudet i løpet av året, og i snitt 15 personer per trening. Gatelaget bidrar til at personer med rusbakgrunn får rusfrie timer, opplever mestring og får muligheten til å skape gode rutiner i hverdagen. 2024 var et spesielt år for vårt Gatelag, som kunne feire 10 fantastiske år! Det ble markert på Intility arena med kamp mot Gatelaget til FFK, kaffe, kaker og en rørende seanse i kantina der spillere forteller om viktigheten av å ha noe å gå til og hvordan Gatelaget redder liv!

Superfotballen er et fotballag for utviklingshemmede barn og unge. Gjennom 2024 har 16 spillere benyttet seg av det ukentlige treningstilbudet, og de har tatt del i seriespill, turneringer og Joshua Kings fotballskole. Powerfotballen er et fotballtilbud med elektriske rullestoler for personer som har fysisk funksjonsnedsettelse. Her har vi i 2024 hatt syv aktive spillere som har vist at det å sitte i rullestol ikke er en begrensning for å spille fotball! Stiftelsens siste lag er Integreringslaget, som med 20 ulike nasjonaliteter er en mangfoldig treningsgruppe med 49 spillere. I løpet av 2024 har treningsgruppen hatt 75 treninger og over 200 timer med aktivitet.

Superfotball
Treningskamp med Integreringslaget mot Gatelaget
Powerfotball

I tillegg til disse lagene, har Stiftelsen regi på en litt spesiell fotballiga, kalt Community Champions League. Det er en fotballiga med et sterkt sosialt fokus, rettet mot 9.trinnselever på ungdomsskoler i Oslo. Det som skiller denne ligaen fra andre skoleligaer, er at elevene ikke bare får poeng for resultater på fotballbanen, men også for å opptre i god Fair Play- ånd, og å bidra i lokalmiljøet rundt sin skole. Syv skoler deltok i 2024, og det hele startet med et kick-off på Intility Arena med 120 ungdommer fra ulike skoler fra Oslos beste østkant.

Tilbakemeldingen fra skolene har vært klare – ligaen bidrar til økt oppmøte, bedre samhold og bedre holdninger. Lærerne erfarte at prosjektet hadde så god effekt på 9.trinn, at de etterspurte tilbudet også for 10.trinn. Derfor startet vi i høst opp et treningstilbud for 10.trinnselever der de møtes på tvers av skoler for å spille fotball på Valle.

Gjennom prosjektet Fotball Works har vi gjennom året skapt mye idrettsglede for personer som er i fengsel og på overgangsboliger i Oslo. I samarbeid med Ullersmo fengsel, avdeling Krogsrud, tilbyr vi fotballtrening i fengselet ukentlig, og annenhver uke på Intility Arena sammen med Gatelaget. Ideen bak prosjektet er at fotballen kan bidra som en brobygger mellom fengsel og samfunn. Ved å gjøre veien fra løslatelse til vårt Gatelag eller andre prosjekter kort, har deltagerne noe å komme til når de møter samfunnet igjen.

Og apropos brobygging – vi er stolte av at vi i 2024 vant Kriminalomsorgens gjeve pris som Årets Kontaktskaper. I løpet av året har vi totalt hatt 24 personer hos oss til å gjennomføre sin samfunnsstraff, både fra Kriminalomsorgen og Frelsesarmeen. Ved å delta på Jobbsjansen, Gatelaget og dugnader har de til sammen avtjent over 700 timer med samfunnsstraff hos oss. Kriminalomsorgen berømmer samarbeidet, og begrunner prisen med blant annet at «Vålerenga får ut det beste i dem. De blir møtt med måltid, fysisk aktivitet, samhold, konfliktløsning og rett og slett en meningsfull hverdag hvor det er mindre plass til rus. De er gode på å se deltakerne og gi ros. Alle jeg har hatt der til nå har gitt utrykk for at de har hatt lyst til å fortsette etter samfunnstraffen».

Årets største feiring av fotball og mangfold gjennomførte vi 6.juni, da den 28.utgaven av Fargerik Fotball fant sted. Med 98 skoleklasser og over 2000 barn fra 5.-7.trinn fra ulike skoler i Oslo på Vallefeltet, var turneringen et høydepunkt for mange! Turneringen hadde, i sterk relasjon til Vålerenga mot Rasisme-historien, et stort fokus på mangfold, inkludering og Fair Play.

I prosjektene ovenfor er fotball fellesnevneren. Fotballen samler oss, minker ulikheter og skaper tilhørighet, rutiner og mestring. For mange av deltagere på våre fotballag, er et naturlig steg videre at de blir med på Jobbsjansen. Jobbsjansen er et livsmestring- og arbeidstreningsprogram for personer som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet.  Gjennom kartlegging, ulike kurs, og tett oppfølging får deltagerne bistand mot arbeidslivet enten via arbeidspraksis eller ordinært arbeidsliv. 

Fargerik Fotball på Vallefeltet

I løpet av 2024 har vi totalt hatt 32 deltagere i Jobbsjansen Voksen og Jobbsjansen Ungdom, der 18 endte opp med jobb eller arbeidspraksis hos samarbeidspartnere, og noen fortsatt er under oppfølging hos oss. Prosjektet skaper mange gode historier, og en av dem fra 2024 er historien til Fredrik. Han gikk fra å søke hundrevis av jobber med avslag til å bli fulltidsansatt hos en av klubbens samarbeidspartnere, InIn Analytics. Et prakteksempel på et bærekraftig samarbeid mellom privat sektor, offentlig sektor og nærlingsliv!

Et annet godt eksempel på verdiskaping med arbeid på tvers av sektorer er vårt prosjekt Ung Leder Vålerenga. Gjennom vår partnerskapsavtale med Bydel Gamle Oslo har vi i 2024 rukket å avslutte 2023-2024 kullet med unge ledere, og starte på 2024-2025 kullet. Prosjektet retter seg mot jenter fra 15 – 18 år fra Bydel Gamle Oslo, og på programmet er det 14 samlinger der deltagerne lærer om blant annet kommunikasjon, ungt lederskap, sosial kompetanse og personlig utvikling. For mange av ungdommen som deltar, er prosjektet en vei inn i arbeidslivet. Vi er også glade for at hele Vålerengafamilien ser verdien av å ansette de unge i lokalmiljøet. Unge Ledere er en uvurderlig ressurs som trenere i klubben, i Fanzone på kampdag, cuper, arrangementer og i Stiftelsens prosjekter!

Fredrik fra Jobbsjansen fikk jobb hos InIn Analytics
Unge Leder på barnetrenerkurs
Kanopadling på familieferie

Avslutningsvis må vi nevne et av våre inkluderingsprosjekter, der målet er å skape gode opplevelser. Ferietilbud for familier har blitt arrangert i vinterferien, to uker i sommerferien og høstferien. Til sammen har 39 familier og 148 personer deltatt på tilbudet som er rettet mot familier med lav inntekt. Her har de skapt gode ferieminner sammen med familien blant annet ved besøk på bondegård, hundekjøring, fjellturer, bading, kanopadling, Tusenfryd, ballsport og hotellovernatting. 

Vålerenga Samfunn er helt avhengig av gode samarbeidspartnere, frivillige og ikke minst deltagere for å lykkes med prosjektene. Vi ønsker derfor å takke alle involverte i våre prosjekter for et fantastisk år, og ser frem til alt vi skal få til sammen i 2025!

About Author

Vålerenga Samfunn 2024
Rull til toppen