Reddet fra overdose

I dag er det verdens overdosedag. Vi har tatt en prat med noen av spillerne på Gatelaget for å høre deres sterke historier med overdoser, og for å få en bedre forsåelse rundt tematikken.  

Verdens overdosedag 31. august

Verdens overdosedag er for å minnes de som har mistet livet til overdoser og å skape bevissthet rundt hvordan overdoser kan forebygges. Rundt 260 mennesker dør av overdose hvert år i Norge.

Steve  og Sabri er dessverre begge godt kjent med overdoser og tragediene og problematikken det kan føre med seg. De har både tatt det selv, reddet andre fra det og mistet venner på grunn av overdoser av narkotiske stoffer.

 

-Flere liv enn en katt!

Steve Corneliussen forteller åpent om sine erfaringer med overdoser.

– Jeg har tatt mange overdoser, der jeg har våknet opp på sykehuset koblet til med ledninger og kateter. For å være ærlig er det flaks at jeg er i live. Det sies at en katt har har ni liv, og da har jeg hatt flere liv enn en katt for å si det sånn, sier han.

Mange vil tenke at ved å oveleve en slik «nær døden»- opplevelse vil man gjøre alt en kan for å unngå at det skjer igjen. Steve forklarer hvorfor han ikke har et slikt forhold til de opplevelsene han har med overdoser.

– Jeg har ikke et forhold til det på den måten, jeg har rett og slett ikke forstått alvorlighetsgraden av det. Jeg har jo vært bevisstløs i de timene det har vært dramatisk, og våkner opp på sykehuset med ledninger og kateter, og tenker «faen, igjen!». Jeg tror det hadde vært verdifullt for meg å se en filmsnutt av all dramatikken rundt det – å bli kjørt til sykehus og alle menneskene som står på for at jeg skal overleve, for at jeg virkelig skulle klart å tatt alvoret av det innover meg, forklarer han.

Han forklarer videre at han aldri har hatt noe ønske om å dø, men at avhengigheten av GHB har gjort at han ikke har klart å ha den respekten for rusmiddelet som man burde ha. Dessuten er GHB et rusmiddel som det er lett å ta overdose av, da balansen mellom rusen og hva kroppen tåler kan være hårfin.

Rusfri i 2,5 måneder

I dag går Steve i behandling og har vært rusfri i 2,5 måned. Han forklarer at han har kommet til et punkt i livet der han har innsett at kroppen ikke tåler mer, og jobber nå mot et rusfritt liv. Steve har spilt på Vålerengas Gatelag de siste par årene.

 

Fra «party og gøy» til å miste kontrollen

Sabri sin historie med rus og overdoser er på mange måter annerledes enn Steve sine. Han forklarer hvordan rus for han gikk fra å være «party og gøy», til det etter hvert tok over livet hans.

– Det begynte for 8 år siden, da var det «party og gøy». Litt etter litt, uten at man merker det helt selv, blir man fanget av rusen. Etter hvert får man behov for mer og mer, og man begynner å blande ulike rusmidler. For meg har det vært mest kokain, piller og alkohol.

-Det hander om følelser

Sabri forteller videre at når han ble mer og mer fanget av rusen, handlet det om følelser. Rusen gjorde at han fikk mer og mer angst, noe som gjorde at behovet for å flykte fra de vanskelige følelsene ved å ruse seg ble ende større.

-Angsten følger med rusen, og det gjør at man mister kontrollen over livet – sakte men sikkert. Jeg mistet enda mer kontroll ved at jeg etter hvert mistet jobben og forhold til venner ble vanskelig.

For Sabri ble det en ond sirkel der mangel på kontroll og følelser som ble vanskeligere og vanskeligere å håndtere.

– Det kom til et punkt der jeg ikke kunne se noe lys i enden av tunnellen, eller forstå hvordan jeg skulle fikse problemene mine. Ting ble så tungt at jeg fikk en «jeg gir faen»- holdning – jeg ønsket å ta en overdose for å dø.

Sabri forklarer videre dersom det ikke kommet noen bekymrede venner hjem til han den kvelden for å ta han med til sykehuset, hadde han ikke levd i dag.

Å bygge opp livet igjen

I dag har Sabri det mye bedre, og han svarer fort og overbevisende på hva han mener skal til for å forebygge overdoser;

– Kjærlighet og noen å prate med om de vanskelige tingene. Da kan man håndtere de vanskelige følelsene istedenfor å håndtere de med å ruse seg. Gode venner, et godt nettverk og å drive med aktivitet har hjulpet meg mye, forklarer han.

Han har nå vært i behandling siden januar og har vært gjennom store forandringer i livet. Han forklarer hvordan han på behandlingen han fortsatt går i, bygger opp livet sitt igjen – litt etter litt.

– Jeg ser store forandringer i livet mitt fra tidligere og nå, og jeg er motivert til å ta livet tilbake og holde meg rusfri. Behandlingen har fungert veldig bra for meg – det hjelper meg mye å snakke om ting. Nå holder jeg på å bygge opp livet mitt igjen blant annet tanke på venner, jobb og økonomi.

Bilde: Både Steve og Sabri spiller på Vålerenga Samfunn’s gatelag. Her fra en peptalk midveis i en seriekamp

Om forebygging av overdoser

Steve og Sabri reflekterer rundt hvordan man kan forebygge overdoser i Norge. De typiske rådene som å ikke ruse seg alene, ikke blande ulike typer dop, røyke istedenfor å bruke sprøyte er åpenbart gode råd som minsker risikoen for overdoser, og viktige for å skape bevissthet og kunnskap rundt tematikken.

Problemet er bare at mange av de som er i faresonen for å ta overdose ikke er rasjonelle nok til å følge slike råd. Avhengigheten, som må sees på som en sykdom, gjør at disse rådene ofte ikke følges.

– Rusabstinensen for meg føles ut som et romskip inni kroppen med nervøsitet, nerver, angst og skjelving. For å komme ut av GHB -avhengighet må det jobbes med nerver og angst. Jeg tror også det er viktig med kunnskap om langtidsvirkningene, da stoffet er relativt nytt, forklarer Steve.

I Sabri sitt tilfelle har redningen ut av rusen og ønsket om å ta overdose vært å ha gode støttespillere rundt seg og å snakke om de vanskelige tingene.

– Det er veldig vanskelig å si til en rusavhengig at man ikke må blande flere rusmidler hvis man er for «langt inne i det». For meg har det handlet om følelser og redningen har vært å fått hjelp til å ta tak i det, sier Sabri.

Nesespray kan redde liv

Steve har alltid med seg en nesespray som heter Nyxoid, som kan fungere som en motgift mot opiater. Ved å ta et enkelt kurs om hvordan den skal brukes, kan alle rusmisbrukere få tilgang til denne nesesprayen. Han mener at flere burde benytte seg av tiltaket.

– Den nesesprayen kan redde mange liv ved at den sprayes i nesa til den som har tatt overdose. Selv har jeg sprayet den på mange, selv om det er upopulært fordi brukerne kan bli sure for at jeg ødelegger rusen deres. Hvis jeg har sett at det er nødvendig, sprayer jeg i nesa deres og stikker, sier Steve.

– Kunnskap om dosering er selvføgelig også viktig – ved å være nykter i 10 dager går toleransen tilbake til null. Hvis man da tar en like stor dose som man har tatt tidligere da, vil ikke kroppen tåle dette, forklarer Steve videre.

Vålerenga Samfunn er stolte av å ha Sabri og Steve som gode representanter for Gatelaget og klubben, og heier på dem i kampen for et rusfritt liv! I dag går tankene også til de mange i Norge som har mistet livet til overdose.

About Author

Reddet fra overdose

Én kommentar til “Reddet fra overdose

  1. Sterke og ærlige innrømmelser fra Steve og Sabri. For meg som aldri har vært i en slik situasjon at rusen styrer alt er det tøft å lese. Samtidig er jeg glad for å ha blitt kjent med John og Olav som har samme erfaringer. Blir mer og mer stolt av Vålerenga Samfunn hvis det er mulig for den jobben de gjør! Klubben for alle sier vi og mener det. Eller du spiller for flere enn bare deg sjæl når du er i Enga!

Kommentarer er stengt.

Rull til toppen