Community Champions League leverer: – De synes det er så stas!

Denne artikkelen er skrevet av Håvard Olsen, praksisstudent hos Vålerenga Samfunn, Sport Management-student v/Norges Idrettshøyskole.

Community Champions League er godt i gang og det meldes om høyt engasjement og stor interesse rundt ligaen. I den anledning har vi tatt en prat med Kamal Saliti, en av lederne for skolelagene fra Apalløkka skole for å høre om hans og elevenes inntrykk av fotballigaen med et sterkt søkelys på det sosiale.

Sosialt fokus

Community Champions League arrangeres for 9. klassinger fra ulike skoler rundt omkring i Oslo. Det som skiller denne fotballigaen fra en vanlig er at gode holdninger og bidrag til lokalmiljøet er minst like viktig som selve resultatet i fotballkampene. Lagene får nemlig 1/3 av poengene gjennom gode holdninger, 1/3 for bidrag til sitt lokalmiljø i tillegg til 1/3 ut fra resultatet i kampene. Eksempelvis kan poeng for gode holdninger sankes ved å følge Fair Play – regler imens å bidra til lokalmiljøet kan være å plukke søppel. I tillegg stilles det med mix-lag med begge kjønn.

Elevene tar initiativ og ansvar

Skolelagene fra Apalløkka skole er en av skolene som har vært blant de mest ivrige til prosjektet og har gjort flere ulike sosiale bidrag i lokalmiljøet. 

– Mange av elevene har møtt opp kl 0700 før skolestart og lagd boller som de har delt ut til barn og voksne når de ankommer skolen. De er med og tar ansvar for frokosttilbudet vi har på onsdager og også på Apalløkka fritidsordning. I forbindelse med TV-aksjonen og refleksdagen var vi på T-banen og delte ut gratis kaffe og refleks samtidig som vi oppfordret folk til å gå som bøssebærer. Noen av elevene har også drevet med innsamling til Fattighuset, jeg tror de har samla inn over 5000kr bare på noen dager, forteller Saliti.

Det skal i hvert fall ikke stå på innsatsen fra elevene på Apalløkka skole. 

– Vi har ringt til barnehager, sykehus og frivillige organisasjoner. Dessverre har vi fått en del nei på grunn av koronasituasjonen, men vi har uansett en del tanker. Vårt håp og ønske er å komme oss enda mer ut i lokalmiljøet når det lar seg gjøre, sier Saliti.

Hvordan har dere oppnådd når det kommer til gode holdninger og Fair Play?

– Det er imponerende. Vi har med elever på laget som kanskje har vært litt rampete og sånn. Men så ser vi også på det som en mulighet for at disse elevene har noe ekstra å glede seg til og som kanskje kan gjør at de snur litt da. De er positive med både med- og motspillere. Det som er så kult er at man har skjønt at å tape en kamp i Community Champions League egentlig ikke er så farlig. Det er så lite poeng for selve kampen. Du får tre poeng for å vinne kampen, men du kan få 20 poeng for å gjøre noe hyggelig for noen andre. Det å spille kampen er egentlig bare en bonus. Det tror jeg de har skjønt og er veldig glade for å være med.

Givende

 Saliti opplever også at elevene synes det er givende å være med. 

– Elevene blir i utgangspunktet med på grunn av fotballen, og så merker man at veldig mange begynner å ta initiativ til ting. En dag lagde vi kakao til ca. 430 elever. Det er en gulrot at man får poeng for det, men elevene har skjønt og fått god feedback av å gjøre ting for andre som gjør dem motivert til å gjøre flere fine ting for andre. Det er noe som gjør Community Champions League så fint. Vi mennesker er jo opptatt av å bli sett. En ting er å bli sett av de voksne, men i tillegg å bli sett av jevnaldrende tror jeg betyr litt ekstra. Det er bare en kakao, men det betyr noe likevel. Man blir satt litt ekstra pris på.

Det er liten tvil om at engasjementet rundt skolelagene er stort. 

– Det er veldig mange som spør om å få være med. Vi synes det er vanskelig å si nei til elever som spør så nå er vi 24 elever fordelt på to lag. Men vi kunne som sagt vært mange fler. Jeg er helt sikker på at vi kunne stilt med 4 – 5 lag. Det som er så fint er at elevene vi har måttet si nei til møter opp og støtter laget i stedet for å være misfornøyde. Det er elever som har spurt om å få være med på bortekamper, og det er hele tiden spørsmål om når neste kamp er og lignende, sier Kamal Saliti. 

Ser dere at klassemiljøet påvirkes i noen grad? 

– Lagene er elever fra ulike klasser på hele trinnet. Men vi merker miljøet i trinnet da, det gjør vi jo. Det er fint å se at elever på tvers også er på samme lag og blir bedre kjent der, forklarer Kamal.

Kamal Saliti til venstre i bildet etter en kamp i CCL!

Oppfordrer andre skoler til å bli med

 Saliti oppsummerer Community Champions League samtidig som han kommer med en oppfordring til skolene i Oslo:

– Et fantastisk bra tiltak som jeg gjerne skulle vært med på selv da jeg var yngre. Man elsker å spille fotball og møter skoler fra andre deler av Oslo. Men det som er så bra med Community Champions League er at det er så mange andre fine ting i tillegg. Det å bidra til at noen andre kan få det fint er det som gjør dette til et veldig fint konsept. Vi kommer alltid til å delta på dette prosjektet og oppfordrer alle andre skoler til å bli med!

About Author

Community Champions League leverer: – De synes det er så stas!
Rull til toppen