La fotball være fotball!

For mange fotballspillere er trakasserende ord og meldinger en del av hverdagen. Nå lanserer Vålerenga og Clear Channel kampanjen «La fotball være fotball» der de inviterer hele fotballfamilien til å ta del i kampanjen.

– Nok er nok. La oss i fellesskap bestemme at dette vil vi ikke akseptere. La det handle om det som skjer på banen. Det er hva «La fotball være fotball» handler om, sier Jannicke Aas, daglig leder for Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn.

Som samfunnet ellers, er Vålerenga-familien sammensatt av alle mulige mennesker med ulik etnisitet, legning, religion og bakgrunn. Fotballen, og idrett generelt, skaper engasjement og følelser på godt og vondt. Det er et faktum at hets fra tribunen og i sosiale medier er et økende problem. Det er en oppfatning av at andre normer og regler er gjeldende. Ved å løfte kommentarene frem på Clear Channels flater ute i bybildet, håper partene å skape reaksjoner og en bevisstgjøring blant dem som kommer med kommentarer, men også de som leser og hører dem.

– Når kommentarer som dette blir løftet frem i det offentlige rom får det ofte stor oppmerksomhet. Fotballarenaer og sosiale medie-plattformer skal være som samfunnet ellers, uten en lavere terskel for hets og trakassering. Vi ønsker at folk skal tenke seg om en ekstra gang på hvordan de oppfører seg og hvilke ord de bruker om andre mennesker. Det er den bevegelsen vi ønsker å sette i gang, sier Jannicke.

Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn inkluderer «Vålerenga mot rasisme», som siden oppstarten i 1996 har tatt avstand for all form for diskriminering. Sammen med resten av Vålerenga og Clear Channel inviterer vi nå hele fotballfamilien til å bli en del av kampanjen ved å dele et fotballbilde i sosiale medier med hashtag #lafotballværefotball

«Forbanna flyktning»

Blant dem som har fått kjenne stygge og hatefulle ytringer på kroppen er Vålerenga-profil Osame Sahraoui. Etter en Lillestrøm-kamp, mottok han en melding på Twitter der det sto: «Så feirer du der du gjør. Forbanna flyktning, få deg til helvette hjem».

– Rasisme hører ikke hjemme noe sted. Kommentarer som har med min hudfarge eller etniske bakgrunn har ikke noe med hvordan jeg presterer på fotballbanen å gjøre, sier Osame

Vålerenga- og landslagskeeper Guro Pettersen forteller om en sjargong blant enkelte publikummer som ikke hører hjemme noe sted.

– Jeg synes det er viktig at foreldre og voksne er gode forbilder på nett. Når barn leser at voksne skriver stygt om spillere og om kvinnefotball, så tenker de at da kan de også gjøre det. Netthets kan nok ikke forhindres helt, men ved å snakke om det kan bidra til å forebygge noe, sier Guro.

Kaptein på Vålerenga sitt Gatelaget, John Holter, opplever stadig stigmatiserende ytringer fra tribunene. Etter snart 10-års jubileum som rusfri, ønsker han å slippe å høre publikummere bruke «narkis» som er skjellsord.

Sterk stemme – stort ansvar

Uke 40 og 41 vises kampanjen i sin helhet på Clear Channels digitale skjermer i Oslo. Med i kampanjen er også Vålerenga-spiller Christian Borchgrevink og Husam Marai, trener for integreringsfotballen i Vålerenga Samfunn.

Kommentarene brukt i kampanjen er en sammenblanding av personlige opplevde hendelser og generelle kommentarer hentet fra tribunen og i sosiale medier.

Historien viser at store holdningsendringer i samfunnet begynner med engasjement i byrommet. Både Vålerenga og Clear Channel er en naturlig del av bybildet i hovedstaden. Samarbeidspartene mener derfor at dette er et viktig samfunnsansvar å ta, og at de har kanalene og stemmen til å løfte temaet frem i offentlighetens lys. Clear Channels Country Manager, Dennis Højland Nyegaard, vet at flatene deres får høy oppmerksomhet, og er sitt ansvar bevisst.   

– Clear Channel ønsker å bidra til et bedre samfunn. Et godt samfunn, mener vi er et inkluderende samfunn der alle er akseptert. Clear Channel er til stede der folk ferdes. Vi er derfor stolte av å tilgjengeliggjøre våre flater til denne type engasjement, sier Højland Nyegaard.

I følge NFFs tall spiller 264 335 barn og ungdom fotball i Norge. Fotball er derfor en viktig sosial arena for mange barn og ungdom under oppveksten.

– Dagens fotballverden har et behov for å fostre de unge inn i en mer inkluderende fotballverden. Vi vet at vi har en svært sterk kanal for å nå de unge. Dermed har vi også et ekstra stort ansvar overfor dem. Fremtidens fotballspillere og supportere fortjener en inkluderende fotballkultur fri for rasisme og trakassering, sier Højland Nyegaard.

Skjermbilde (61)
Skjermbilde (62)
Skjermbilde (63)
Skjermbilde (64)
Skjermbilde (65)

Forrige
Neste

About Author

La fotball være fotball!
Rull til toppen