2022 med Vålerenga Samfunn

Julen er like rundt hjørnet, og 2022 går mot slutten. Vålerenga Samfunn ønsker å takke for det gamle og ønske god jul og godt nyttår til alle samarbeidspartnere, involverte i våre prosjekter og de som heier på Stiftelsens arbeid! Her kommer en oppsummering av året som snart er omme.

2022 har vært et innholdsrikt år, som i motsetning til de to foregående årene har vært mindre preget av koronapandemien. Fra februar i år kunne vi mer eller mindre drive alle våre prosjekter som normalt igjen, noe som har vært svært etterlengtet etter lang tid med restriksjoner, alternativ aktivitet og digital gjennomføring av prosjekter.

Det heter at «I Vålerenga speller du for fler enn bare deg sjæl», og under pandemien fikk vi erfare at den gode lagfølelsen ikke er så lett å bygge uten å fysisk møtes. I Vålerenga Samfunn spiller vi for flere enn oss selv ved at vi skaper fellesskap der det skal være rom for alle og hver enkelt. Nedenfor kan du lese en oppsummering av 2022 og om hvordan Stiftelsen har prøvd å skape disse rommene i de ulike prosjektene!

2022 med Vålerenga Samfunn

Gatelaget har hatt et rekordår på flere måter i 2022. Det har vært innom nærmere 120 personer på trening i løpet av året, med et snitt på 14 spillere per trening. Totalt har vi levert totalt over 10.000 rusfrie timer! Fire personer fra Gatelaget har også kommet seg ut i arbeidslivet etter oppfølging fra Stiftelsen. Og det er ikke bare spillere fra vårt kjære Gatelag som har kommet seg ut i arbeidslivet. I løpet av året har i tillegg 17 ungdommer gjennomført arbeidstreningsprogrammet Jobbsjansen, der 78% av disse har klart å komme seg ut i arbeid.

I Stiftelsen har vi stor tro på å bruke ungdommen som en ressurs. Ung Leder Vålerenga er et program for ungdommer fra 15 – 19 år, og gir deltagerne verdifull kompetanse, personlig utvikling og erfaring. I 2022 har et kull med 15 ungdommer gjennomført programmet, i tillegg til at vi i samarbeid med Bydel Gamle Oslo også har startet et nytt kull kun med jenter! Ungdommene bidrar flere steder i Stiftelsen, og er sammen med de frivillige en helt uvurderlig ressurs for at vi skal kunne gjennomføre alle tiltakene og prosjektene som vi gjør. De holder i aktivitet på skoler i nærmiljøet for barn og unge, et tilbud kalt Sportskveld, de jobber på arrangementer, kampdager, og idrettsskole og familieferie i skolens ferier. Skolens ferier kan nemlig være en vanskelig tid for de barna som kommer fra hjem med lite ressurser – og derfor inviterer vi nettopp de til være med på ferie med oss. I år har 128 personer og 25 familier deltatt på Familieferie for lavinntektsfamilier, der de har skapt gode ferieminner sammen med familien med blant annet ved besøk på bondegård, hundekjøring, kanopadling, Tusenfryd, fisking, museumsbesøk, ballsport og hotellovernatting. 

Turneringen Community Champions League er et prosjekt der ungdommer fra 9.trinn på åtte ulike skoler i Oslo, konkurrerer mot hverandre både i å vinne fotballkamper, men de kan også få poeng til tabellen ved å utøve god Fair Play-ånd og å komme med sosiale bidrag i nærmiljøet. I år har det blant annet kommet inn bidrag fra ungdommene der de har hjulpet til med å lage frokost til medelever og å sortere og kaste søppel i nærområdet. Vinnerlaget fra sesongen 2021/2022 var Granstangen skole, og som premie for deres innsats reiste de i juni til Breda i Nederland for å delta på turnering mot andre europeiske lag som har deltatt på tilsvarene turnering i sitt hjemland. 

Vi er stolte av at vi også i løpet av 2022 har utdannet 35 Forbilder fra skoler i nærområdet i forbindelse med Forbildeprosjektet. Og siden målet med å utdanne de unge lovende ofte er at de selv kan bidra i sine lokalmiljø, var det rørende å se at Forbildene fra Jordal ungdomsskole gledelig takket ja og stilte opp for å bistå klubben med å arrangere aktivitet for Ukrainske flyktninger tidligere i år. Det var liten tvil om at det betydde mye for de nyankomne flyktningene å kunne ha noen timer med fysisk aktivitet og sosialt samvær. Som et mer stabilt tilbud for flyktninger og asylsøkere har Stiftelsen også et eget Integreringslag som trener ukentlig, med over 15 ulike etnisiteter. Et annet lag i stiftelsen som bokstavelig talt holder det gående, er Gåfotball-laget. Bestående av en gjeng med menn 60+, gjør de akkurat det tilbudet høres ut som; de går og spiller fotball. En idrett som er stor i mange andre europeiske land og et bra folkehelsetiltak som vi prøver å gjøre større i Norge. Derfor har vi gjennom prosjektet Walking Fotball League invitert flere andre lag i Oslo til å bli med på moroa, og nå er Norges Fotballforbund også på ballen med tanke på å utvikle mer av den aldersvennlige idretten i Norge.

I November arrangerte vi konferansen – «Mer og bedre frivillighet!» på Intility arena i samarbeid med Frivillighet Norge, Oslo Idrettskrets, NFF Oslo og Oslo kommune (Oxlo). Siden 2022 er Frivillighetes år, ønsket vi å være med på å synliggjøre og aktualisere frivilligheten, også kalt Norges viktigste lagarbeid! Du kan lese mer og finne video fra konferansen her.

Avslutningsvis må vi nevne årets kanskje aller største høydepunkt: 31.mai arrangerte vi tradisjonsrike Fargerik Fotball med 104 skoleklasser med 5.-7.trinnselever fra ulike skoler i Oslo skapte rekordhøy deltagelse med over 2000 barn på Vallefeltet! Som mange av våre prosjekter, har turneringen et stort fokus på verdien av mangfold, Fair Play og Vålerenga mot Rasisme. 

Vålerenga – Klubben for alle!

Daglig leder i Vålerenga Samfunn, Jannicke Aas.

– Fortsette å skape et varmere og mer inkluderende samfunn i 2023

Daglig leder for Vålerenga Samfunn, Jannicke Aas, ser tilbake på 2022 i Stiftelsen.

– Når vi går ut av 2022 tenker jeg tilbake på et år med fantastiske deltakere som vi har hatt innom våre prosjekter. Jeg tenker på våre frivillige som er en uvurderlig ressurs for oss, og som i Frivillighetens år har stilt opp med varme og raushet. Som daglig leder er jeg privilegert med ansatte som hver dag går på jobb med en innstilling om å gjøre dagen bedre for noen andre, og det gjør Vålerenga Samfunn til et godt sted å være, både for ansatte og deltakere. Vi har i tillegg samarbeidspartnere som stiller opp med ulike bidrag og som er en avgjørende faktor for at vi kan levere som vi gjør, forklarer Jannicke. 

Videre ser Aas frem til å fortsette å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn også i 2023;

– Jeg gleder meg til 2023, da skal vi fortsette vårt arbeid med å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Jeg gleder meg til å følge vårt første rene jentekull i Ung leder i mål, og vi skal fortsette å satse på ungdommen som ressurs. Vi skal skape mange flere rusfrie timer, og vi skal styrke vårt tilbud til sårbare grupper. Det er tunge tider for mange, og vi skal være et sted som skaper noen lyspunkt for de som trenger det litt ekstra, forklarer hun.

Stiftelsen ønsker med dette å takke alle involverte i våre prosjekter og alle som heier på arbeidet vi gjør for 2022. Vi gleder oss til 2023! Nedenfor kan dere se en bildeserie med noen høydepunkter fra året som har gått; 

About Author

2022 med Vålerenga Samfunn
Rull til toppen